De waarheid over voeding

 

 

Mijn voedingsdeskundige in Amstelveen met speciale aandacht voor bescherming tegen kanker en eetstoornissen.

Ik ben me bewust van de vele loze beloften die je op televisie en in reclames kunt horen. The Bottom Line zegt dat je 5-6 kleine maaltijden per dag moet eten om gezond te zijn. Dit is NIET waar.

1. Je hebt meer dan 5-6 kleine maaltijden per dag nodig om gezond te zijn, en 2. Wat is een kleine maaltijd? Het moet evenwichtig zijn, wat eiwitten bevatten, en op zijn minst wat koolhydraten (een aardappel is toch een aardappel…. vind je niet?).

Het voedsel dat we eten is slechts een deel van het verhaal. We hebben de neiging te veel te eten op basis van het uiterlijk, de geur en de smaak van het voedsel dat ons wordt voorgeschoteld. Hoe groot is de kans dat u denkt dat patat, macaroni met kaas, of een hamburger u kwaad zullen doen? Te veel eten is gedrag dat door de natuur is ontworpen om te overleven. Het is echter ook gedrag dat we hebben ontworpen om door te gaan voorbij elk gevaar. Hoewel het een onbewuste neiging is, eten we allemaal graag dingen die we niet nodig hebben. Dat verklaart waarschijnlijk waarom zoveel producten met psychologische trucs aan ons worden verkocht om ons ertoe te brengen ze te kopen. Is het echt gevaarlijk om ijs, chocolade, repen chocola en chips te eten? Wel, zolang je ze niet elke dag en in grote hoeveelheden eet. Toch zijn dit geen korte-termijn oplossingen voor een lange-termijn probleem.

Helaas is er een enorme hoeveelheid informatie beschikbaar op het internet en in gezondheidsboeken. Deze informatie is soms verwarrend en vaak misleidend. Het is mijn professionele mening dat men moet beginnen met een eenvoudige uitleg van wat een calorie is en hoe deze betrekking heeft op voedsel, en vervolgens precies moet uitleggen hoe deze calorie verschilt van een caloriebron en -bron. Dit zou inhouden: het verschil tussen complexe koolhydraten, eenvoudige koolhydraten, en tussen eenvoudige en complexe vetten en oliën, tussen voedselvergiftiging en gastro-enteritis, en andere voedselgerelateerde aandoeningen.

Als u in de war bent, bent u niet alleen. Het internet wemelt van de verschillende meningen over gezond verstand. We leven in het informatietijdperk en het internet is een prachtig hulpmiddel om u te informeren en te amuseren over elk onderwerp dat u maar wilt en om internetbronnen in uw voedingsgereedschapskist op te nemen. Het beste wat ik heb gemerkt is dat veel ideeën eenvoudige feitelijke verklaringen zijn en meestal wordt men meer vermaakt dan geïnformeerd. Mijn mening is dat hoe sneller je je voedingsvoorlichting afrondt, hoe beter je opgeleid bent, hoe gemakkelijker het zal zijn om geleidelijke veranderingen aan te brengen en hoe groter de kans dat je je aan die veranderingen zult houden. Mijn suggestie zou zijn om verschillende voedingsideeën te onderzoeken, je eigen antwoorden te bedenken, en dan je kennis met anderen te delen.

Een geweldig boek dat de grondbeginselen van voeding uitlegt isNourishing Traditions, van Sally Fallon en wijlen Dr. Weston A. Price. Deze boeken zijn vrij online te lezen, en wijzen je altijd in de juiste richting als je twijfelt over een bepaald voedingsmiddel.

Het gebeurt altijd dat mijn voedingsleer en -ervaringen mij ertoe brengen bepaalde overtuigingen die ik al vele jaren huldig, te heroverwegen. Vorig jaar, leerde ik over biologische voedingsmiddelen die in verband worden gebracht met gewichtsverlies, allemaal omhooggeschoten in de afgelopen jaren, en plotseling Omdat ik altijd van plan was geweest om deze producten uit mijn dieet te schrappen, leerde ik een paar weken geleden, dat het koolsoepdieet, niet werkte voor mij. Ik heb veel gelezen, en nu kan ik u zeker vertellen dat het koolhydraatarme dieet, niet werkt voor mij, de suiker detox diëten, en het grapefruit dieet zijn allemaal verkeerd voor mij.

Maar op dezelfde manier heb ik ook geleerd dat het hebben van onevenwichtige hormonen iets is waar ik al vele jaren mee te maken heb, waar ik mee om moest gaan om mijn energie, metabolisme en stemmingen op een bepaald niveau te houden. En nu leer ik ook dat het hebben van de juiste hormonen in mijn lichaam, mij helpt om het stressniveau te verlagen, het ontstekingsniveau in mijn lichaam te verminderen, wat op zijn beurt helpt bij gewichtsverlies, en zelfs de kans vermindert dat ik kanker krijg.

Zuivelproducten die van koeien afkomstig zijn, moesten altijd in kleine hoeveelheden worden geconsumeerd, maar ik heb de hoeveelheid melk verhoogd van 2 tot 3 standaardglazen per dag, tot 4 tot maar liefst 6 glazen, in plaats van mijn gebruikelijke 2 glazen water per dag. En ja, ik heb mijn 2 liter fles melk bij me voor als ik uit eten ga.

Een paar weken geleden kwam ik erachter dat ik te veel gehydrogeneerde olie, die in bewerkte voedingsmiddelen zit, boter, heb geconsumeerd om mijn botten en lever kapot te maken. En ja, daar hoort ijs ook bij.

 

Lees meer…

 

Orthomoleculair Amsterdam

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.